donderdag 29 augustus 2013

Effectief communiceren met mijn omgeving

Communiceren doe je altijd en overal. Als je graag goed begrepen wilt worden en je doelen wilt realiseren is het belangrijk dat je weet hoe je bij anderen over kunt komen en wat voor effect je met je manier van communiceren kunt oproepen in je omgeving. 

Mensen hebben een relatiewens; hoe je graag wilt dat de ander op je reageert, overkomt en hoe je gezien wilt worden. Bij een relatiewens past en relatiebehoefte. Hoe wil ik gezien worden door de ander? Door middel van je relatiewens en je relatiebehoefte probeer je de omgeving waarin je functioneert naar je hand te zetten. In deze communicatie hanteren we ook z.g. veiligheidsoperaties; je wilt graag een respons terugkrijgen waarbij jij je plezier voelt en aansluit bij je verwachtingen.

Echter jouw manier van communiceren hoeft niet bij de ander aan te sluiten. De ander kan je op een hele andere manier waarnemen dan dat jij graag wilt. Omdat dit in de praktijk bijna nooit wordt uitgesproken krijg je hierover geen feedback of reageert de ander op een indirecte manier. Dit heeft weer effect op de relatiewens en relatiebehoefte waardoor verwijdering kan ontstaan zonder dat je je daar bewust van bent.Daarom is het belangrijk dat je weet wat voor effect jouw manier van communiceren oproept bij de ander.

Om daar achter te komen maken wij het effect van jouw gedrag op de ander inzichtelijk met de zogenaamde ICL-R lijst. Deze ICL-R (Interpersonal Checklist-Revised) is een onder de wetenschappelijke supervisie van prof. Dr. Cor de Jong gevalideerde vragenlijst die in kaart brengt hoe de interactie van iemand met zijn omgeving wordt ervaren door zichzelf én door anderen. Deze test maakt inzichtelijk op welke manier je je omgeving beïnvloed, welke gedrag je bij anderen oproept en welke voorkeursstijlen in interactie je hanteert. Henk Hospes heeft als een van de trainers in Nederland de benodigde licentie om deze test af te laten nemen, te interpreteren en te verwerken binnen zijn trainingen.

Nadat je inzicht vergroot is in hoe je overkomt en wat dit oproept bij je gesprekspartner(s), geven we je de middelen en tools in handen om nieuw en effectiever gedrag in te gaan zetten.

Door situaties te simuleren waarin je veilig nieuw gedrag kunt uitproberen krijg je de beschikking over een heel nieuw repertoire aan mogelijkheden in je zelf presentatie. Hierdoor kun je in je echte werk maar ook privé omgeving handiger en met minder stress opereren en ondertussen je doel meer bereiken. De groep waarin deze training wordt gegeven is maximaal 8 personen.
Duur: de training duurt 2 dagen plus een telefonisch consult van tevoren en na een half jaar vindt er een effect meting plaats van het geleerde.

Data training: 10 en 11 oktober 2013

Locatie: Ameland, ook de overnachting 

Kosten cursus: 345 euro inclusief overnachting met volpension, consumpties, materialen, vervoer ter plaatse.

Opgeven en info

Meer aanbod van Cursus op Ameland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten